Monday, August 23, 2010

Peniaga: Ikutla etika berniaga yg betul


Aku terpanggil nk berkongsi tajuk ni lepas berbuka puasa td.. Bila rasa kueh tu tak kena, ni tak kena, aku terpikir jugak, org yg berniaga ni br belajar buat tadi ke sebelum jual?? 
Contohnya pulut udang, feveret aku.. Nmpak sedap tp masuk je mulut, senang cerita aku rasa aku makan garam sbg juadah berbuka... Akibatnya terpaksa humban dlm tong sampah.. Dr kena darah tinggi kan..

Mari renungkan maksud keusahawanan dr perspektif Islam
maksud: KEUSAHAWANAN ISLAM MERUPAKANPROSES PENCARIAN,PENGEMBELINGAN
& PEMANFAATAN KURNIAAN ALLAH UTK FAEDAH SENDIRI, UMMAH & MAKHLUK ALLAH YG LAIN SEBAGAIMANA YG DIGARISKAN DI DALAM AL-QURAN & SUNNAH
 
Senang cerita, kita kalau kerja ape sekalipun kita mestilah serve yg terbaik.. Pelanggan beli dgn duit, mestilah setimpal dgn apa yg dijual.. Nampak org lain berniaga untung, kita pon nak jugak tp ilmu masakan tak khatam lagi.. 

Mari kita lihat di antara etika2 keusahawanan Islam:
---KEBENARAN (JUJUR & TELUS, TIADAUNSUR2 PENIPUAN) 
---BERILMU (PENTING UTK KEMAJUAN &KESEJAHTERAAN UMMAH) 

Apapon kita buat nawaitu penting kerana Allah swt.. barula semangat menuntut ilmu tinggi.. Pada pendapat aku, kalau nak berniaga kita kena guna kaedah cuba jaya esp makanan. Kita kena test try bnyak kali sukatan bahan sehingga dpt yg terbaik.. Lepas tu catat kalo takut luper.. Walaupun bulan puasa, makanan yg kita jual maintain rasnya.. Contohnya, aku puji murtabak yang wajib abah aku beli.. Maintain sedap dr awal beli.. Tak berubah rasa.. Sbb peniaga tu sukat siap2 suma bahan2.. Org kata hendak seribu daya..

Aku highlightkan salah satu ciri usahawan berjaya dr perspektif Islam:

ciri: SENTIASA MENJAGA KUALITI (LAKUKAN SESUATU DGN TERBAIK)

p/s: kredit kpd Scribd

2 comments:

E.d.Y said...

peniaga skrg ni fikir untung je

L.O.V.E hUnTeR said...

tuela mksud tersirat sy.. Hurm, duniawi..duniawi... nauzubillah