Friday, November 5, 2010

Sapa kata Primary Kids?

Td berblogwalking.. terbaca 1 ayat..
" ...kandungan mcm sek rendah punya cerita.."
Aku terus terkedu jap..

Aku nk kongsi 1 pengalaman aku..
Masa praktikal, aku dihantar ke sek ren terbaik UPSR dlm Penang & no 2 dlm negara kita--
Masa tu aku rasa aku insan paling malang sbb tiada pengalaman--
Lecturer n memb2 aku da warning siap, tough dpt sek ni--
Masa tu mmg aku sumpah le sape yg letak kami berdua kat cni--huuu

Ari pertama jejak kaki, kuatkan semangat--
Tapi alhamdulillah, bila kenal dgn guru besar & guru-guru sek tersebut, aku rs lega--

Pelajar2 kat ctu mmg mencabar sbb mereka sgt cerdik--
Perhhhh, kami sbg teacher yg marking keje diorg mmg tcabar gakla..
They could write in English so well--
Vocab diorg superb smpai kami dua org kekadang kena refer kamusla..huhu
Isi kandungan mantap..
Karangan diorg lebey matang dr sesetengah pelajar sek men & universiti--

Dan, aku bkn wat rumusan secara membabi buta--
Sebab sebelum thn praktikal, masa di universiti--
Time tu cuti sem, aku dan 19 org lg membe ditawarkan mengajar pelajar seuniversiti aku utk kelas Foundation English yg ke-2..huhu
Kami ditawarkan pihak uni utk mengajar selama 8 ari dgn bayaran lumayan gakla bernilai 4 angka-

Bila da start mengajar pelajar sebaya, aku lak lecturer tak bertauliah--
Masa tu br terbuka mata aku, betapa ramainya pelajar universiti aku yg tak boleh menulis & bercakap dlm English--
Course diorg kat uni bukan calang2--
Jd, ape sbenarnya da jd ni?

Hakikatnya, budak sek ren ni kat umah, background english speaking, parents sgt taksub tekankan pendidikan..
Pelajar uni yg masuk ni tak diwajibkan lulus MUET pun, so?

Aku paham, penulis tak berniat nk rendahkan martabat pelajar sek rendah--
Cuma perumpaan mcmtu mungkin da tak seswai bg zmn sekarang--
Zmn sekarang ni, siapa malas tak dpt apa(walopon dr zmn nabi muhammad da sebut)
Sapa rajin, dapatla ilmu bermanfaat--

2 comments:

Muhamad Nor aka Mamat aka putra said...

wahhh! bnyk kaka pnye posting ari nie.. huhu~ taw x pe, mamat pnye bi pun low :(.. kt umah pun speaking jawa, memg x de improvement la~.. 2 yg mamat tkot 2.. nti nk msuk u, bi tataw..mst segan..

L.O.V.E hUnTeR said...

mamat: hahaha.. kak cuti jd takde keje sgt, rindu lak nk keje jd cr keje..hehehe

ala, mamat jgn tkt lak, kak sekadar kongsi cerita.. kak pon bkn mcm budak2 sek ren tu kecik2 da bleh speaking cair.. huhu Kak pon da abes sek men br nk merangkak belajar english.. Kebetulan dpt lak course pendidikan utk english, pehtu br nk reti pun.. Jd asalkan kita mau usaha mesti buleh punye.. Yg cth akak bg ni diorg amek ksempatan takmau belajar bila peraturan uni longgar..Amek iktibar k..:)