Thursday, October 28, 2010

Reminiscene: Tak Boleh!

Disebabkan beban dlm otak da berkurang 80%..
Jari-jemari pantas je nk menaip~~huhu

Dis week, selama 3 ari berturut-turut tepat pukul 12 pm,
Ada Mesyuarat Agung Unit-unit Ko-Kurikulum sekolah aku..
Bermula ari Senin smpai Rabu..
Sampai kepada ELS (English Language Society), hari Selasa..
Sbg ketua, kena uruskan meeting dgn bebudak..
Dibantu dgn kakak sekerja seorang..
Walopon sbenarnya patut ade ramai lagik..
Balik2 muka kami je..uhuhuhu

Dalam dok melantik muka-muka baru..
Tetiba..

Kakak: A(anak beliau kbetulan dok depan beliau).. Thn depan A jgn pegang jawatan pape..(anak beliau UPSR thn depan)
Lovehunter: (berdiri tegak telinga aku..huhu).. erk nape lak kak? Pegang jawatan ni bukan beban pon.. Semuanya sy yang wat.. Yg teruk pun s/u kena wat report.. At least dia ada sijil penglibatan thn depan..
Kakak: (senyum je.. mcm tak tawu nk jwb pa)..

Tak boleh..tak bolehh..
Doushite?? erk.. terkeluar Nihon lak..kui kui kui

Walaupun sebenarnya aku tawu suami beliau pon tak bg anak beliau pegang jawatan pape @ aktif..
Anak-anak tak ramai maybe, risau jd pape..
Tapi sbg seorang pendidik..
Contoh yg terbaik kah?
Anak orang disuruh aktif & dikondem kalau wat salah..
Tapi anak sendiri?
Aku terkejut jugak sbenarnya..

Jika bukan sek rendah dijadikan platform terbaik utk anak-anak mencungkil bakat..
Bila lagi?
Apa gunanya hanya mengejar kecemerlangan akademik..
Pendidik mendukung Falasafah Pendidikan Kebangsaan & Falsafah Pendidikan Guru..
Kedua-duanya menekankan..
Perkembangan insan secara menyeluruh..
J.E.R.I.S
Jasmani, Emosi, Rohani, Intelek dan Sosial..

Pikir-pikirkanla..

6 comments:

E.d.Y said...

nak buat camne, kalau mak ayah dah risau pasla pelajaran anak2 dia, kita kene hormat...

L.O.V.E hUnTeR said...

edy: tu betol, tp sygg, anak beliau cerdik, sy ajar thn ni.. Pelajaran da tak jd prob.. kalo aktif lg mantap..

Heidi Shafiq said...

kite buat yg terbaik utk generasi pemimpin akan dtg.. :)

E.d.Y said...

biasanya kalau mak ayah bijak, dia bagi anak dia aktif sebelum peperiksaan besar...tahun peperiksaan besar (upsr, pmr, spm) dieorg stopkan...tp kalau final exam je xpe kot

L.O.V.E hUnTeR said...

heidi: insyaAllah.. Jikalah ibu bapa sekarang semudah dulu.. erm

L.O.V.E hUnTeR said...

edy: Masalahnya, anak dia mmg tak boleh aktif even from standard 1, spt yg sy difahamkn la.. Cuma thn ni dilantik jd ketua kelas, itupon husband akak ni da bising..huhuhu

Zmn sy dulu la, waktu year 6 sy masih aktif, form 3 & form 5 pun aktif ko-k jugak tp pelajaran tak abai.. Skarang sistem berorientasikan peperiksaan, kerajaan br nk ubah balik.. Mungkin ada peluang budak ni masa sek men nnt.. InsyaAllah