Saturday, October 9, 2010

Cemerlang??~~


Td tgh2 dok BW, aku pon spt biasa akan menyinggah kat blog Perkhidmatan Pelajaran
Yela, aku kena update selalu pasai dunia pendidikan ni..huhu
Tetiba tertarik lak nk baca link kat atas tu..
Guru Lama di SBP..
Maybe dia salah seorang yg cemerlang tu kot..huhu

Aku sgt tak suka, pantang aku bila seorang guru berbicara pasal perbezaan sekolah2 yg mana directly menunjukkan jurang 'kepandaian' seseorang pelajar..
Sebab bg aku semua org dilahirkan pandai, cuma usaha & sikap yg membezakan pencapaian..
Guru Lama di SBP, memikirkan cadangannya cukup membina tanpa buat kajian dulu..
Seorang guru kena la rasa duduk semua jenis sekolah, wat kajian..
pros and cons pehtu anda cadangle ape2 yg relevan
Tp cara penulisan mcm mnunjukkan sebaliknya lak..
Taraf Guru Cemerlang pun guru tu sendiri kena apply..
Ada kes di mana ada guru2 tak apply (yg mana tak bermaksud mereka tak cemerlang, wallahualam)..

Guru Lama di SBP tersebut juga seolah merendahkan pendatang baru dlm dunia pendidikan..
Nama pun guru baru, bg akula Guru Lama di SBP tersebut pun pernah rasa jd guru baru..
Nama pun BARU, ko yg lama kenalah bg tunjuk ajar..
Takkan masuk keje terus cemerlang, gemilang, terbilang..

Kita sendiri sedia maklum, pelajar SBP, atau sek premier pelajar-pelajarnya terpilih (tapi bkn semua jugak yg genius)..
Maksudnya tak susah seseorang guru nk ajar dr segi akademiknya..
Aku sendiri produk sekolah premier, tapi bukan semua guru yg ajar aku ada title guru cemerlang..
Tapi alhamdulillah, ramai je antara kami berjaya..
Ni baru digelar guru cemerlang!
Kalau da nama cemerlang, kenapa pula nk dihantar ke sekolah cemerlang..
Lagila patutnya dihantar ke sekolah2 bukan pilihan untuk membuktikan kecemerlangan guru tersebut...
iye dok..;p

Aku pendatang baru dlm dunia pendidikan..
Tetapi dengan ilmu yg ada, sebenarnya sudah cukup untuk sentiasa mencari pembaharuan dlm pengajaran..
Pengalaman mungkin tidak ada bnyak, tetapi setiap ari di sekolah mencipta pengalaman baru untuk aku..
Terima kasih kpd senior2 yg selalu memberi tunjuk ajar..

6 comments:

Cik Ila said...

sis dlu warga SBP?kat mane ye? :)

L.O.V.E hUnTeR said...

eh, bukan2,sy bekas sek premier.. Sek Men Sultanah Asma di Kedah.. Cik Ila, bekas SBP ke?

ultra said...

ada jugak student yg dilahirkan automatik genius.. saya la tue.. ngeh! ngeh! ngeh! XD

E.d.Y said...

sngt tak setuju..habis sekolah yg biasa2 ni siapa nak ajar?xkan cikgu2 baru je nak ajar sekolah2 biasa ni..mesti la campur2...cikgu cemerlang ni kene la guide guru2 baru...

meh join contest MORTAR BOARD..

http://danielzaidi.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beauty-in-ugly.html

L.O.V.E hUnTeR said...

babang: uish, perasaaaannnnya lakiku..huhu

L.O.V.E hUnTeR said...

Edy: btol btol btol.. mcm cetek lak pemikiran Cikgu Lama di SBP ni kan..:p