Saturday, February 19, 2011

The "IT" and me....


Aku padam nama aku kat atas tarikh tu sbb doc salah eja...huhuhuhu


Hi! My name is mature cystic teratoma! I am benign, errrr meaning non cancerous.. I mean no harm except dat I like to twist and dance!! yeahooooooo! hahahahhaha
Ok, this was my cyst as shown in d picture in 2003.. Well it was in my abdoment for 9 years before it came out from its hiding place...

Arini kita belajou pasai medic sket walopon aku bkn doc..hehehe
Ketumbuhan ni bernama seperti di atas..
"IT" tumbuh kat ovari kiri aku..
Dan berada kat ctu selama 9 tahun sbb tersembunyi belakang rahim..
Ada 2 jenis ketumbuhan ni 1 aktif dan 1 tak aktif..
Malangnya ketumbuhan ni aktif spt tuan badan...huhu
Aktif dalam makna dia berpusing sesuka ati dan bila2 masa..
Bila ia terjadi, aku akan meraung, menanges guling2 saket woooo...
Dan malang lagi, aku kuar masuk hospital selama 8 tahun, dan tahun ke-9 barula doc dpt kesan..huhu
Lepas da buang, ia takkan berlaku lagi dan alhamdulillah setelah spesimen dihantar ke australia utk ujikaji menunjukkan "IT" tak aktif kanser..
Dalam cyst ni ada gigi berusia 9 tahun, rambut seperti gambar dan tulang.. Macam kembar tak jadi kan..
Di dlm dunia perubatan, cyst ni perkara biasa..
Tapi bg aku, watda fishhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!

Dan kini ia kembali menghantui aku yg memang da trauma kan..
huhu
Memula tgk baby sgt best..
Tetiba doc ckp, "skejap ye sy nk tgk something"

dan tadaaaaaaaaaaaa!!!


Ok, ketumbuhan yg baru kembali menumpang disebabkan hormon aku yg sgt tinggi skang ni..
2 weeks ago scan xde, dlm 2 weeks da 3cm lebih...
Bila doc sebut 'cyst' aku rasakan seperti halilintar membelah bumi..
Jgn salah phm ni bkn cyst yg aku cerita td..
Ini ovarian cyst yg perkara biasa juga dalam dunia perubatan sbb dlm dunia ni seorang drp 1000 wanita mengandung akan mengalaminya...huhu
Mudahan "IT" yg baru ni akan mengecut dgn sendirinya sperti kata doc..
InsyaAllah..

So, kalo anda rasa anda malang pikirkanlah naseb org len..
Semalam aku rs malang, tetapi aku tertgk seorg budak pra sek aku yg menanges wat perangai..
Rupanya dia lahir ke dunia ayah da xda..
Dia nak perhatian guru2 yg umpama bapanya...
Jadi, aku terus berfikiran positif bahawa aku bukan insan paling malang.......

Photobucket

7 comments:

cikmimmie said...

semoga dijauhkan dari apa2 yg malang..dan semoga baby kecik selamat lahir ke dunia ini..take care...

L.O.V.E hUnTeR said...

Amin.. InsyaAllah.. tq!=)

Anonymous said...

laily doa kn kak dura.... u r a great sister n i'm sure u r a great mommy 2.... u'l b ok kak dura... xoxox

L.O.V.E hUnTeR said...

laily: Tq laling..=) Amin.. InsyaAllah..

NuRuL said...

kak dura..u will be fine..insyaAllah :-)

ARC™ said...

omg...harap2 xjadi pape o_o

Hanis Azla said...

InsyaAllah, takde apa2.. Semoga selamat semuanya.. Take care yer..