Saturday, July 31, 2010

Are Malaysians Rude?

Hurmm... Rsnya, da bnyak kali aku dengar pertanyaan ni... Baik dalam radio ataupon newspaper/magazines and all... Tetapi adalah agak kejam jugak soalan ini coz telah dismpulkan dlm satu tali "Malaysians"! So, xkirala ko melayu ka, chinese or indians... Semua dpt nama...@_@ satu tepukan di situ...sarcastically


I still remember, one early morning or lbey tepat subuh, odw to school, salah satu siaran radio yg menjadi fav channel aku, mengemukakan d result of dis question... of course YESSS and berceretek la pemanggil kol... Ade yg puas ati, ade yg xpuas ati yg menjadi lumrah alam la..

Tp bg aku bukan ka lebih molek soalannya berbunyi secara universal sbb rasanya rude, or..kurang ajar, or biadap berlaku in the most parts of the world... 

" Are some of the human beings rude?" kan sedap sket dengar... some tu xbermaksud semua so xdela jd fitnah plak.. So, takdelah ko nak rumuskan rakyat negara tu je.. Bagi aku bukan kate rude je, bnyak lg sikap mazmumah yg ada pada manusia tp biasala kuasa yg ada pada media massa boleh menjatuhkan dan menaikkan ekonomi negara jugak. Contohnya, pelancong dr Britain ka, dia dengar stesen radio Inggeris yg selalu aku dengar ka, pasni tobat dia xmau mai cni da, xgitu... The power of mass media beb..

OK, kembali kpd soalan utama jawapan aku adalah, YES tapi aku sendiri xtahu bnyak mana tp memang ada sbb aku pon da experience makhluk yg rude kat atas jalan raya, kat hospital dan sekolah... tempat yg selalu aku pi....huhuhu

Contoh terbaik, aku odw blek kerja, lewat kebiasaannya...
Time tu drive atas straight road before a traffice light, kat depan aku ade beberapa bijik motor.. Tetiba aku rasa sekilas pandang macam ada benda terbang melayang pehtu jatuh.. Mcm biji or batu tp xkena keta aku sbb aku xspeed rapat dgn motor..  Aku ingat aku punya khayalan ja.. Then, suddenly Tuhan nak buka mata aku, 2 orang lelaki, pembonceng motor tersebut tangan kanan nya bergerak ke arah atas(mcm lambung sesuatu) n aku pon nmpak la benda alah yg terbang td tu.. Sambil baling dua2 gelak gumbira.. Dat was rude.. Mereka xfikir kan akibat perbuatan diorg tp keseronokan yg diorg dpt dgn merosakkan kenderaan orang.. Seronok gelak, mereka nyaris langgar kereta yg da berenti kat traffic light! BUDUS... pdn muka korang...huh ...emo di ctu..huhu

Itu br satu dr kebnyakan pengalaman aku pernah dapat even... So, aku terpikir gak, anak murid aku pon pernah kurang ajar dgn aku.. Jadi silap nya kat mana ye.. Bukannya cikgu xajaq, mak pak kat umah wallahualam... musti ajaq punya... Jd sebenarnya manusia ni ada otak, akal Tuhan beri, dre sndre juga yg perlu dipersalahkan... 


Sempena nk masuk bulan Ramadhan ni, marilah kita berdoa supaya dikuatkan Iman, diperelokkan akhlak & akidah serta sentiasa dalam keredhaan Allah swt.... InsyaAllah

p/s: Ni personal view aku ja, diharap xda yg terasa ati plak.....;p hehehe

4 comments:

diana said...

op;s...saye rase mamat yang naik moto tu bukan kurang ajar..
tu nama nye bodo piang..
hahaha..

L.O.V.E hUnTeR said...

hehehehe... Papepn smoga kita dielakkan dr benda2 mcmtu tmsk keturunan kita.. InsyaAllah

babysbreath said...

mereka2 itu kurang berfikir... kalau da kena sendri baru, nak igt. time buat seronok la.. budak2 tak matang.

L.O.V.E hUnTeR said...

kalu ikut ati yg panas membara mau je turun dr keta, lempang sebijik tp bila pk2 blek buang masa je layan org budus..huhu Lgpon, xsabo blek umah mkn nasi..hehehe

Org doa minta simpang bakal anak2 org xbuatla perangai huduh mcmtu..