Thursday, March 31, 2011

S..for.. Selfish, R..for Responsibility

Sudah 2 ari pala otak aku dok pikir pasai seseorang..
Sape lagi anak murid aku ler..
Sebahagian dr diri aku berasa simpati..
Sebahagian lagi rs marah, xpueh ati & seumpama dgnnya..

Budak ni si A, br darjah 2..
Aku sbg cikgu kelas, mmg terasa la tempiasnye..
Si A memang rajin ponteng kelas dr darjah 1 lagi mengikut PKHEM dan kwn2nye..
Dah 13 ari dia ponteng sekolah bulan ni..
Bulan lepas 8 ke 9 ari..
Disebabkn aku baru kt skool ni, jd aku tawu pasai si A ni sikit2 dr cikgu2..
Aku tawu dia dr famili bermasalah..
Parents divorce, 3 beradik, si A & abang tinggal sekali dgn maknye..
Adik diorg darjah 1 tinggal dgn org len, kurang pastiler sape..
Tapi adik dia takde masalah, ok je..
Yg problem abang n Si A..

Sepupu si A ni sekelas, jadi tiap2 ari jd tukang report, "Teacher! Si A ponteng,"..huhu
Sampai lali aku dengar..
Hinggala aku terpaksa keluarkan surat amaran ke-2 sbb ponteng skool yg boleh akibatkan dia dibuang sekolah..hurmm
Baruler aku dpt gambaran penuh prob budak ni..
Si mak, perokok, jadi si A pon isap rokok..
Si mak lak berkapel dgn samseng kampung, jd org kampung xberani tegur anak2nye..
Abang si A bebaru ni teraccident minyak panas tumpah kat badan..
Dalam masa dok rehat kt umah, si abang pon belajar merokok..

Nak dijadikan cerita, PKHEM aku terjumpa dgn mak si A..
Bila ditanya, mak si A salahkan anak, bila gerak xmau bgn tido, suh mandi xmau mandi..
Maknye pun tambah lagi, anak2 dia berkawan dgn budak2 nakal sek men..
Bila balik umah, tgk puntung rokok penuh rumah..
Dlm erti kata len, dia salahkan anak org ajou anak2 dia merokok..huhu
Sabou jela..

Aku yg mmg agak cepat telinga panas, terus kuar dr mulut..
Abeh tu, dia tu sbg mak watpa, tgk je, baik xyah jadi mak..
Patut kena berkeras sket dgn anak..
Antar anak2 dia gi umah kebajikan masyarakat pon lg bagus dr serah kat org mcmtu..
Perhhhhh, hangin terus aku..
PKHEM aku pon mengiakan, dia pon xsetuju dgn tindakan mak bebudak tu..

Aku kesian kat si A sbb dia xbersalah pon, br umur 8 tahun, apela dia tawu sgt..
Mak budak tu pon seolah-olah lepaskan tanggungjwb..
Takkan smpai ke umah cikgu nak kena urus..
Tapi 1 benda aku pelik, masa ujian bulanan aritu, seminggu si A tak dtg..
Tapi bila sampai paper BI n Sains pada hari last ujian iaitu hari Rabu, dia hadir.. 
2 subjek tu jela dia ada markah..
Dia lulus dua2 subjek tu walaupun kerap ponteng...
Cikgu2 len kata, dia takut kat aku..
Walaupun sbenarnye semua budak takut kat aku..huhu

Skang aku terpikir, ape salahnye dia takut kat aku pon..
At least, dia sanggup dtg sekolah nk amek exam..
 Tapi aku da buntu idea mcmana nak wat dia dtg sekolah untuk belajar..
Itu yg paling utama..
Macamana eh???huhu

Photobucket

7 comments:

FARISZ@AZ.Com said...

Mungkin sesi kaunselor perlu dibuat.Dia masih pelajar sekolah dan banyak lagi rintangan yang akan lalui.
Minah Indon hina Rasulullah S.A.W di Facebook ?
Golongan Pemuda Zaman Nabi
Hentikan Gangguan Seksual Terhadap Lelaki!!!

L.O.V.E hUnTeR said...

sek ni sbl ni xpernah ade kaunselor, jd kaunselor yg ade skarang cikgu muzik yg dilantik..mmg sesi kaunseling da dirancang, probnye xdtg2 ke sekolah lg..

shiesz said...

durra rasanya kene slow talk la ngan budak tu face to face....g pun budak2 ni kalo kurang kasih syg, jadi cepat mberontak....tak leh keras sangat ngan budak2 macam ni...mmg kene slalu bg perhatian....kene selalu tarik perhatian dia....kalo marah slalu sgt pun nnt lagi dia tak suka g skool....

L.O.V.E hUnTeR said...

Slow talk da serah kpd kaunselor sekolah sbb da libat masalah disiplin merokok n ponteng. Nk kata dia xske gi skool sbb kena marah, ikut rekod darjah 1 dia memang suka ponteng da. Dura br start ngajar sek ni tahun ni.ikut pkhem mmg dia malas ke sek sbb bermula dr famili prob.

shiesz said...

tak, maksud sy....ni antara durra as cikgu kelas ngan dia...masalah displin tu biar la kaunselor yg handle...maksudnya durra kene guna cara sendiri la camner nak tarik balik dia utk attend skool...tak leh nak arapkan kaunselor 100% sbb dorg nak kene handle byk student punya prob....so kira guna cara personal la....kalo kaunselor biasanya kasi surat amaran bla...bla...bla...macam tak jadi aper....so mmg kene cari inisiatif sendiri sbb biasanya kalo talk personally myb bleh ader improvement sbb kalo dia ade prob nak share myb dia tak segan sgt sbb durra cikgu kelas dia...so, dalam masa yang sama durra bleh kasi nasihat kat dia...yg ni mmg kene psiko la~~ni just cadangan jer la...sbb ader gak tgk budak2 prob macam ni gak...biasanya mmg kene pay attention lebih kat dorg~

L.O.V.E hUnTeR said...

Ni kes pertama kaunselor sek sy handle. Sbb sbl ni xda kaunselor. Sek sy sek kecik ada 198 pelajar ja. Jd mmg xbz.kaunselor pon cikgu muzik yg dilantik. Budak 8 thn mmg kena profesional terlatih yg kena slow talk. Kalo sy yg br setahun jagung keje n garang ni slow talk, tak tawula apa jdnya. Sbb tawu kelemahan diri sy serah pd kaunselor sbb diorg diperuntuk waktu utk bg kaunseling. Cikgu kelas yg lg bz smpai free time pon xde. Sbb free time sy wat pemulihan BI bg bdk2 takleh baca n latih storytelling. Awal thn ni time pindah, guru besar offer sy jd cikgu kaunseling tp sy terus terang bgtaw sy garang. sek lama sy guru disiplin.Bila guru besar da kenal sy, dia terus nk lantik sy jd cikgu disiplin..huhu tak semua org bole jd kaunselor.Sy faham mksud awk n bg perhatian lebih tu pkara biasa utk stud bmasalah. In fact, semua guru kena tlibat.insyaAllah

Badrul said...

biasalah guru, kerjaya yang amat mulia. umpama lilin yang membakar diri demi menerangi orang lain. tak boleh nak komplen tentang profession guru lebih2. setiap profession ada susah, ada senang. kalau tak sanggup jadi guru, cari ler kerja lain.